Hoe maak je je bedrijf CSRD-proof en verzilver je groene groei?

De CSRD vraagt een behoorlijke veranderopgave. En biedt de kans om duurzaamheid in het hart van de ondernemingsstrategie en -activiteiten te integreren. Veel werk, maar ook een grote kans voor positieve impact, innovatie, nieuwe producten en services, een duurzame positionering en het aantrekken van nieuwe medewerkers. Maar ja, meteen loop je ook aan tegen ontbrekende kennis, te weinig capaciteit en een toch al overspannen arbeidsmarkt, een volle strategische agenda en de behoefte aan een concrete aanpak om CSRD-proof te worden.

Wat is een goed stappenplan?
In principe vraagt de CSRD zes stappen van een bedrijf:

  1. Maak een dubbele materialiteit matrix
  2. Meet je Green House Gas (GHG) -CO2 eq.- uitstoot
  3. Maak een duurzaamheidsstrategie, inclusief transitieplannen
  4. Formuleer kwantitatieve en kwalitatieve doelen
  5. Stel CRSD-rapportage op
  6. Maak een intern en extern communicatieplan

Vanuit onze ervaring vraagt dit van start tot finish ongeveer 24 maanden, afhankelijk wat er al is en de beschikbare capaciteit en kennis. Dus als je over 2025 moet gaan rapporteren, en dat geldt voor de meeste bedrijven, zou je in januari 2023 moeten starten. Qua capaciteit zou je ongeveer 1 fte nodig hebben, idealiter je (interim)duurzaamheidsmanager, die met een intern team van ± 6-8 mensen aan de slag gaat. De teamleden zullen dan ieder 2 dagen van hun tijd hieraan besteden.

Geen tijd te verliezen dus, begin nu!
Heb je hulp nodig, dan helpen wij je graag. We hebben een CSRD Quick-scan ontwikkeld, waardoor we je snel inzicht geven in hoe jij dit het beste aanpakt. En indien nodig om je te ondersteunen bij het maken van het plan, een footprint en de implementatie. Maar ook met net een stapje verder te zetten. Dit extra stapje zetten we met je bedrijf door de CSRD niet als einddoel te beschouwen, maar als een middel om de duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen, de performance van jouw bedrijf een boost te geven. En een positieve impact te maken, waardoor je meer klanten aan kunt trekken en talenten je bedrijf weten te vinden.

Meer weten? Neem dan vooral contact met ons op!